Izleti

Nakovana je jedno od najstarijih mjesta na Pelješcu. Arheolozi tvrde da je naseljena čak prije 8000 godina. Čine je dva, danas napuštena sela, Gornja i Donja Nakovana. Radi velike kulturno-povijesne vrijednosti područje Nakovane danas je zakonski zaštićeno i pristup mu je ograničen.

Kalci se nalaze u neposrednoj blizini mjesta, 15-tak minuta hoda. To su vrtovi koje su mještani obrađivali uz veliki trud i napor jer je od kamenjara trebalo napraviti plodne oaze pogodne za uzgoj povrća, vinograda i maslinika. Izvađeni kamen poslužio je za izradu zidova koji su ograđivali vrtove, takozvane suhozide. Suhozidi na Kalcima jedni su od najljepših primjeraka gradnje suhozida u Dalmaciji.

Orebić je najpoznatije mjesto na južnoj obali poluotoka, točno nasuprot Korčuli do koje vodi trajektna linija. Mjesto je bilo važno pomorsko središte, a ime nosi od XVI. st. prema istoimenoj kapetanskoj obitelji. Najpoznatija je plaža Trstenica.

Trpanj je naselje i trajektna luka na sjevernoj obali Pelješca, u podnožju Oštrog vrha i Vitra. Tragovi naseljavanja potječu još iz antike, a posebno se ističu ruševine rimske Ville antice, ponovno otkrivene tek 1922.

Viganj je malo mjesto sa prekrasnim šljunčanim plažama i nizom borovih šumaraka, te početna točka za avanture jedrenja na dasci, s padobranom…Sjeveroistočno od Vignja nalazi se planinarsko izletište Sv. Ilija.

Ston je glasovit po svojoj solani i po uzgoju kamenica. Obala uz gradić prikladna je za kupanje, ribolov i podvodni ribolov. Ston je okružen 980m dugim zidom s utvrdama, drugim po dužini na svijetu. Stonjani su također poznati po proizvodnji vina, koja obavezno uz lokalne specijalitete od školjaka morate kušate u nekom od brojnih vinskih podruma i konoba.

Mali Ston poznat je po uzgoju školjaka. Okružen je zidom u obliku četverokuta, koji s morske strane ima Lučka vrata. Sve ulice u mjestu sijeku se pod pravim kutom. Na uzvisini s južne strane 1347. god. započela je gradnja jake utvrde (s pet kula prema moru), kasnije nazvane Koruna. Neki od najboljih restorana u Hrvatskoj nalaze se upravo ovdje!

Dubrovnik bi zaista bilo šteta ne posjetiti kad ste mu već ovoliko blizu. Taj stari grad kojim dominiraju brojne povijesne građevine, a najviše se ističu obrambene kule uz more, postao je pravo mondeno mjesto kojeg često posjećuju poznate osobe sa svjetske estrade. S Pelješca su organizirani izleti brodom za Dubrovnik, a putem možete uživati i u krstarenju predivnom dubrovačkom obalom.

Otok Mljet pravi je izbor za sve koji žele osjetiti iskonski kontakt s prirodom i njenim ljepotama. Nude se organizirani izleti koji obuhvaćaju posjet Nacionalnom parku Mljet.

Otok Korčula otkrit će vam svu spomeničku baštinu i kulturno nasljeđe ovog kraja te bogatu povijest koja se osjeća na starim ulicama. Od Marca Pola do danas, Korčula je postala značajno turističko odredište s oko 200 rtova i uvala, te velikim brojem otočića na kojima možete još uvijek osjetiti vrhunski mir.

Sport

Poluotok Pelješac nudi svojim posjetiteljima brojne mogućnosti za sportske aktivnosti i rekreaciju. Ako ste ljubitelj ronjenja, ovo će vam podmorje pružiti nezaboravne prizore skrivenih ljepota, uključujući i promatranje olupina potonulih brodova u neposrednoj blizini Orebića. U mjestu Viganj nalazi se kamp u kojem se nude razni sportski sadržaji kao što su sportski tereni , škole jedrenja i ronjenja, a poznata je i destinacija za surfanje i jedrenje zbog jakog popodnevnog maestrala u korčulanskom kanalu. U blizini Vignja nalazi se vrh Sv. Ilija, najviši vrh Pelješca i poznato planinarsko izletište. To je idealno mjesto za ekstremne sportove, planinarenje, biciklizam i paraglajding.

Lovište

Balote (boće)
U samom centru mjesta postoje dva terena za balote. Iako je ovo danas kod domaćeg stanovništva već pomalo zapuštena rekreacija, tijekom ljetnih mjeseci teren za balote oživi i otvoren je za sve posjetitelje.

Nogomet
Nedaleko od centra mjesta nalazi se travnati nogometni teren. Svake godine održi se nekoliko utakmica između turista i domaćih, a najvažnija je ona za Dan Loviškog Lita (prva subota u kolovozu).

Odbojka na pijesku
Teren za igranje odbojke na pijesku smješten je odmah uz glavnu mjesnu plažu i slobodan je za sve posjetitelje.

Vaterpolo
Utakmice vaterpola održavaju ljeti i to najčešće za fešte ili blagdane. Tijekom ljetnih mjeseci usidren je jedan vaterpolski gol koji je slobodan za sve zainteresirane.

Košarka
Uz nogometno igralište nalazi se mali teren za košarku sa samo jednim košem, ali zato visokim cijelih 3,20 m, za razliku od FIBA-inih 3,05 m.

Ronjenje
Podmorje od uvale Bezdija do uvale Duba krije mnoge tajne i zanimljivosti, kristalno čisto more i bogatu podmorsku floru i faunu. Brojne uvale čine akvatorij Lovišta neodoljivim za sve vrste ronjenja.

Jedrenje
Akvatorij Lovišta pogodan je i za sve sportove na vodi – jedrenje, kajak, skijanje na vodi, vožnju pedalinom i sl. Pelješki kanal naročito je popularan među onima koji vole jedrenje na dasci.

Pješačenje i biciklizam
Lovište ima mnogo poljskih, dobro održavanih puteva. Za biciklističke staze idealni su tzv. protupožarni putevi, kao i putevi do maslinika i vinograda koji se prostiru u dužini od 15 km. Za one zahtjevnije, tu je i glavna cesta do Orebića s velikim usponom preko brda Knez s najvećim nagibom na Pelješcu. Uz 40 km obale sigurno vam neće nedostajati staza za šetnju. Sačuvana priroda i čisti zrak pružaju idealne uvjete za turiste željne upravo ovakve rekreacije.

Gastro

Pelješac pruža nezaboravna iskustva svakom ljubitelju dobre hrane i vrhunskog vina. U nadaleko poznatim restoranima Pelješca, od Stona do Lovišta možete birati između mnoštva ribljih i morskih specijaliteta, domaćeg ili buteljiranog vrhunskog vina, te tradicionalnih dalmatinskih slastica poput rozate, hrostula, kotonjate (slatkiš od dunje) ili fritula.

Pelješac je pravi enološki raj. Mnogi podrumi kriju tajnu vinarstva koje na ovom poluotoku postoji još od doba Rimljana, a čini ga posebnim i priznatim širom svijeta. Privatni vinski podrumi koje je moguće obići i bez prethodne najave duž cijelog Pelješca, od Stona do Potomja i Orebića kriju neke od najboljih svjetskih crvenih vina od sorte plavac mali, posebice s poznatih lokaliteta Dingač i Postup. Svakako ne propustite posjetiti vinariju Grgich u Trsteniku, Miloš u Ponikvama, Madirazza i Matuško u Potomju, te Korta Katarina u Orebiću, ili pak istražujte sami i napravite listu svojih favorita. Uz plavca malog, ovdje se proizvode i vrhunska bijela vina (Pošip, Grk, Maraština, Rukatac), a nerijetko je naći i vrhunske aperitive, desertna vina i likere (prošek, lozovača (grappa), orahovica, voćne rakije i rakije s ljekoviitim travama…)

Posebnost Pelješca je i u bogatom izboru školjaka: kamenice, mušule, kunjke i brbavice samo su najčešće vrste koje svojim specifičnim mineralnim okusom, sirove s kapljicom limuna ili u kremastom rižotu, pružaju neponovljiv doživljaj Malog mora (još poznatog kao i neretvanski kanal), uistinu jedinstvene mikrolokacije idealne za uzgoj školjaka i ribe.

Osim školjaka možete birati između mnogobrojnih ribljih i mesnih specijaliteta. Oborita bijela riba poput komarče (orade) na žaru, pečenog šanpjera, lubina (brancina), ovčice, zubaca na gradelama ili u soli? Veliki odrezak tune koja se odavde izvozi čak u Japan? Ili možda ipak pečena teletina, mlada kozletina ili janjetina ispod peke? Koje god jelo izabrali, s kojim god ga vinom sljubili, očekuje vas jedinstven gastro-enološki doživljaj!